top of page
wheelbarrow.png

Wat doen we

We willen de jongeren die we ondersteunen niet in “hokjes plaatsen”.

We luisteren naar de concrete vraag van de persoon met ondersteuningsnood en zijn/haar netwerk.
 

In een groene omgeving gaan we samen met de jongere op zoek naar hun interesses en talenten.
Tijdens deze periode werken we -zonder druk- rond regels en afspraken, geven positieve ervaringen mee en bouwen aan een verantwoordelijkheidsgevoel en zelfvertrouwen.

Concreet betekent dit dat we samen de weidedieren verzorgen, in de moestuin werken, en creatief aan de slag gaan met recuperatiemateriaal.

We versterken ook het netwerk (ouders/voogd/schoolcontext/leefgroep/….). 

De kansen die we ontdekken tijdens deze periode, geven we mee zodat er een transfer is tussen onze VZW en de context.
We zoeken expliciet samenwerking met andere partners zodat onze plek en werking geen eindpunt is.

Activiteiten

IMG_20211129_141724.jpg

Dierenverzorging

Dieren hebben een therapeutisch effect op mensen en kunnen hen heel gelukkig maken. Ze verdienen dan ook een goede verzorging en begeleiding. Jongeren kunnen kiezen uit een breed takenpakket: het voederen van de dieren, wandelen en/of spelen met pony’s of de hond, stallen uitmesten en verschonen, de schapen hoeden, eitjes rapen, enzovoort. Wanneer de jongeren bijvoorbeeld ezel Kamiel of hond Elza aaien, ermee in interactie gaan of gewoon ‘zijn’ tussen de verschillende dieren, vermindert de stress en geeft dit hen een goed gevoel. Daarnaast kan het contact met de Knipperkotdieren hen steun geven en hun zelfbeeld verbeteren.

Moestuin

Moestuinieren betekent je hoofd leegmaken, ontspannend buiten zijn en meeleven met de seizoenen. Met eigen handen ondersteun je het proces van zaadje tot lekkere verse groenten. De jongeren helpen mee met de inrichting van de moestuin, het moestuinplan opstellen, de grond voorbereiden, zaaien, planten, onkruid wieden, bemesten, oogsten, enzovoort. 

Moestuinieren schenkt de jongeren dankbaarheid en fascinatie voor wat aarde en zon samen met hun final touch kunnen voortbrengen.

IMG_20211129_134834.jpg

Creatief

Onze jongeren gaan aan de slag met recuperatiematerialen. Ze krijgen tijd en ruimte om te creëren en te experimenteren. Oud materiaal en gebruikte dingen blazen ze nieuw leven in. Ze maken nuttige dingen voor de dieren, de moestuin, het onderhoud van het domein of voor hun eigen interieur. De weg naar het resultaat is minstens even belangrijk of zelfs belangrijker dan het resultaat zelf. 

IMG_20210609_145926_edited.jpg
bottom of page